parametr
naiwna: W zależności od wartości parametru k∈R określić liczbę rozwiązań układu równań:
duza klamra:
2x+ky=2
x+3y+kz=3
−x+2y+z=1
jakies podpowiedzi?
13 cze 20:33
naiwna: prooosze

ktos pomoze
13 cze 21:45
kto wie?: ππππΔΔΔΔΔΩΩΩΩΩ∞∞∞∞∞∞≥≥≥≥∊⊂⊂⊂∑
13 cze 21:47
Krzysiek: skorzystaj ze wzorów Cramera
13 cze 21:52
naiwna: czyli chodzi o to ze kiedy k<0, k=0, k>0

i z ukladu cramera ?
14 cze 17:57
Aga1.: Oblicz wyznaczniki
14 cze 18:01
naiwna: ok, 3ba obliczyc wyznacznik i napisac jak to sie ma do 'k'?
14 cze 19:15
naiwna:
14 cze 22:20
Krzysiek: jeżeli wyznacznik główny jest różny od zera to jest dokładnie jedno rozwiązanie
więc policz dla jakich 'k' wyznacznik jest różny od zera, a dla tych 'k' dla których wyznacznik
się zeruje wstawiasz do równania i sprawdzasz czy układ jest sprzeczny czy ma nieskończenie
wiele rozwiązań
14 cze 22:25
naiwna: hm, czyli wyznacznik glowny to :
2 k 0
1 3 k
−1 2 1
i wynosi on: −k
2−5k+6
jesli jest rowny zero: −k
2−5k+6=0
to jedno rozwiazanie dla k∊R/{−6,1}
i co dalej? nie rozumiem jak mam sprawdzic czy uklad bd sprzeczny czy bd mial nieskonczenie
wielerozw. mam podstawic najpierw 1, a potem −6

i obliczyc cramerem?
14 cze 22:43
naiwna:
14 cze 22:49
Krzysiek: dla k=1 masz:
2x+y =2
x+3y+z=3
−x+2y+z=1
drugi wiersz minus pierwszy:
2x+y=2
czyli taki sam jak pierwszy wiersz
zatem mamy nieskończenie wiele rozw. zależnych od jednego parametru
14 cze 22:51
naiwna: dziekuje

juz jasne.
14 cze 23:09