pomocy wielomiany
adrian: rozwiąż równanie
2x4−5x3−2x2+10x−4=0
proszę o wytłumaczenie
13 cze 20:30
Jolanta: musisz wylicz dla jakiego x wynik będzie 0
najpierw trzeba rozłozyc wielomian
13 cze 20:36
Buuu:
2x4 − 5x3 + 2x2 − 4x2 + 10x − 4 = 0
Zauważ, że prawa i lewa strona między czerwonym minusem są do siebie cholernie podobne, można
będzie ugrać jakiś trójmian przed nawiasem, to znaczy na razie 2 takie same trójmiany:
x2 (2x2 − 5x + 2) −2 (2x2 − 5x + 2) = 0
i wywalam nawias przed nawias:
(2x2 − 5x + 2)(x2 − 2) = 0
A*B = 0 ⇔ A = 0 v B = 0
Zatem otrzymujemy dwa równania, które powienieneś umieć rozwiązać:
2x2 − 5x + 2 = 0 v x2 − 2 =
0
13 cze 20:37
picia:
pinkie oprocz malego bledu
13 cze 20:40
Jolanta: proponuję podzielic przez x−2 ponieważ 2 jest pierwiastkiem wielomianu
13 cze 20:41
Buuu:
Witam,
picia.
Gdzie jest mój błąd
13 cze 20:46
Jolanta: 2x
3−x
2−4x+2
2x
4−5x
3−2x
2+10x−4 : (x−2)
−2x
4+4x
3
−x
3−2x
2
x
3−2x
2
−4x
2+10x
4x
2−8x
2x−4
−2x+4
2x
3−x
2−4x+2=x
2(2x−1)−2(2x−1)=(x
2−2)(2x−1)=(x+
√2)(x−
√2)(2x−1)=0
czyli masz wielomian po rozłożeniu w takiej postaci
(x−2)(x+
√2)(x−
√2)(2x−1)=0
x−2=0 lub x+
√2=0 lub x−
√2=0 lub 2x−1=0
13 cze 20:52
picia:
Witam
nigdzie. źle spojrzalem
13 cze 20:52
Jolanta: 2x
3−x
2−4x+2
2x
4−5x
3−2x
2+10x−4 : (x−2)
−2x
4+4x
3
−x
3−2x
2
x
3−2x
2
−4x
2+10x
4x
2−8x
2x−4
−2x+4
2x
3−x
2−4x+2=x
2(2x−1)−2(2x−1)=(x
2−2)(2x−1)=(x+
√2)(x−
√2)(2x−1)=0
czyli masz wielomian po rozłożeniu w takiej postaci
(x−2)(x+
√2)(x−
√2)(2x−1)=0
x−2=0 lub x+
√2=0 lub x−
√2=0 lub 2x−1=0
13 cze 20:52