matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie bernoulliego
byk:
równanie bernoulliego 2xyy' + x = y
2
dzielę przez 2xy żeby dojść do postaci bernoulliego
x
y
y' +
=
2y
2x
i teraz n=1 wiec po podstawieniu y=z
1
1−n
będę mieć z
0
wiec cos nie tak
nie wiem jak to rozgryźć
13 cze 20:29
Krzysiek:
a czy to jest równanie Bernoulliego?
y
zrób podstawienie: t=
x
a potem rozdzielasz zmienne
13 cze 21:57