trygo
trygo: | | 3 | |
Wiedząc, że sin+cos= |
| oblicz: |
| | 2 | |
a) sin*cos,
b) sin
2−cos
2
13 cze 20:14
trygo: Pomoże ktoś?
13 cze 20:20
trygo: Halu ? : ))
13 cze 20:33
menel:
| | 3 | |
Nie da się tego rozwiązać, bo sinx + cosx < |
| |
| | 2 | |
13 cze 20:35
trygo: dzieki!
13 cze 20:45
trygo: a jeszcze jedno pytanko jaka najwieksza wartosc przyjmuje sinx+cosx?
13 cze 21:01
trygo: Czy trzeba raczej spojrzeć na tablice?
13 cze 21:06
Eta:
| | 9 | |
sin2x+2sinx*cosx+cos2x= |
| |
| | 4 | |
13 cze 21:19
menel:
| | 5 | | 5 | |
sin2x = |
| sprzeczność, bo |
| > 1 a sinx ∊ <−1, 1> |
| | 4 | | 4 | |
Mówiłem wcześniej, że się nie da tego rozwiązać.
13 cze 21:44
Mila:
Największa, najmniejsza wartość funkcji: f(x)=sinx+cosx
cosx=sin(π/2−x)
| | x+π/2−x | | x−π/2+x | |
f(x)=sinx+sin(π/2−x)=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=2sin(π/4)*cos(x−π/4)
f(x)=
√2*cos(x−π/4)
−1≤ cos(x−π/4) ≤1 /*
√2
−
√2≤
√2cos(x−π/4) ≤
√2
13 cze 22:16
Eta:
Racja
menel ... racja
13 cze 22:38