trójmian kwadratowy
dropsik ;p: Wyznacz trójmian kwadratowy o pierwiastkach x= −8 i x= 2 i zbiorze wartości Y=(−∞,3). jak to
zrobić?
13 cze 20:02
Buuu:
| x1+x2 | |
| = xmax, czyli popularne p. |
| 2 | |
Po wyznaczeniu p podstawiamy punkt (p,q) do postaci iloczynowej:
y = a(x+8)(x−2)
13 cze 20:08
Jolanta:

Rysunek niezbyt piękny ale wiesz jak wygladac ma parabola
jezeli pierwiastkiem jest 2 to znaczy,ze dla x=2 y=0 Tak samo z pierwiastkiem −8 x=−8 y=0
Skoro y przyjmuje wartosci od −
∞ do 3 to znaczy,że wierzchołkiem jest punkt o wspólrzędnych
(x,3)parabola ma ramiona w dół a<0
13 cze 20:16
Jolanta: Dropsik jak idzie ?
13 cze 20:33
dropsik ;p: rozwiązałem wszystkie już zadania

mam nadzieje że dobrze i dzięki za pomoc
13 cze 21:22
Jolanta: ile w tym a wyszło ?
13 cze 21:22