pomocy
POMOCY !!!! Proszę o szybkąodp: Liczebność L kolonii bakterii po upływie t minut od momentu rozpoczęcia doświadczenia można
obliczyc ze wzoru L(t)= 10⁶ • 1,04t
−oblicz liczbę bakteri na początku eksperymentu
−po jakim czasi liczebnoś koloni bakteri podwoi się
−onlicz liczbę bakterii po 5min od rozpoczęcia doświadzenia
13 cze 19:51
POMOCY !!!! Proszę o szybkąodp: czy dobrze to rozumiem

L(0)=10⁶*1,04⁰
L(0)=10⁶=1000000
2*10⁶=10⁶*1,04
t
2=1,04
t
t≈17,7 min
L(5)=10⁶*1,04
5
L(5)≈10⁶*1,22=1220000
13 cze 19:57
konrad: Ty z zadane.pl? jeżeli tak to już masz tam rozwiązane
13 cze 19:58
POMOCY !!!! Proszę o szybkąodp: ok
13 cze 19:59
Buuu:
Na początku:
L(0) = 106 * 1,040 = 106 * 1 = 106
Czas podwojenia się:
2 * 106 = 106 * 1,04t
1,04t = 2
t = log1,042
t ≈ 17,7min
Liczba bakterii po 5 minutach:
L(5) = 106 * 1,045 = 1,22 * 106
13 cze 19:59