Geometria analityczna
adasb17: 1. Na prostej k o równaniu 2x+y−1=0 wyznacz punkt P tak, aby suma kwadratów odległości punktu P
od punktów A=(3,3) i B=(−7,7) wynosiła 68.
2. Na prostej l o równaniu y=−2x+8 wyznacz punkt P tak, aby jego odległość od początku układu
współrzędnych była najmniejsza.
13 cze 19:42
adasb17: Pomocy
13 cze 19:52
adasb17: Help
13 cze 20:18
gośc: 1.
P ma współrzędne x i y=−2x+1
czyli P(x,−2x+1)
suma kwadratów odległoSci:
(x−3)2+(−2x+1−3)2+(x+7)2+(−2x+1−7)2=68
Uprościc równanie i dostaniesz równ. 2 st na x.
Wyliczasz z niego x, potem y=−2x+1 i masz.
2.
Szukasz minimum funkcji f(x)=x2+(−2x+8)2
13 cze 20:40