Punkty wspólne okręgu z osiami współrzędnych
Gosiałke: Ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma okrąg o równaniu x2 + y2 + 6x − 4y=0?
13 cze 19:29
gośc: Podstaw y=0 −−> dostaniesz równanie na wsp x−owe pkt leżących na OX
Podstaw x=0 −−> dostaniesz równanie na wsp y−owe pkt leżących na OY
13 cze 19:33
picia:
S=(−3;2)
r=13
narysuj i bedziesz miec
13 cze 19:34
Eta:

Graficznie:
S(−3,2) r=
√13 ≈ 3,6
Rysujesz okrąg i zaznaczasz punkty przecięcia z osiami OX i OY :
Odp: okrąg ma cztery punkty wspólne z osiami układu współrzędnych
13 cze 19:42
picia:
ojj chochlik się wdarł z tym promieniem
13 cze 19:45
Eta:
r=
√32+22=
√13
13 cze 19:46
gośc: Moim zdaniem wychodzą 3:
(0,0) , (−6,0) i (0,4)
13 cze 19:49
picia:
gośc ma racje. odleglosc S od poczatku ukladu to √13
13 cze 20:02
gośc: Co tylko wskazuje na przewagę geometrii analitycznej na tą "na oko"
13 cze 20:16