Pomocy:(
irykaa: Punkt P leży wewnątrz trójkąta równobocznego. Wykaż, że suma odległości punktu P od boków
trójkąta jest równa wysokości tego trójkąta.
13 cze 19:15
Basiek: Spróbuj z sumy pól

Powinno wyjść
13 cze 19:20
grabryśkaa112: nie rozumiem
13 cze 19:21
Eta:

P(ΔABC)= P(ΔAPC)+P(ΔAPB)+P(ΔBPC)
h −−− dł. wysokości trójkąta ABC
| a*h | | a*d1 | | a*d2 | | a*d3 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a*h= a(d
1+d
2+d
3) / : a≠0
h= d
1+d
2+d
3
c.n.u.
13 cze 19:23
Basiek:

i te ciagłe linie zielona, różowa i pomarańczowa to będą kolejno h
1, h
2, h
3
P
ABC=P
ACP+P
ABP+P
BCP
| | 1 | |
(te pola przestawiasz za pomocą wzoru P= |
| ah) |
| | 2 | |
13 cze 19:28
Basiek: Spóźniona

13 cze 19:29
malaga:P: dziękuję Eta już rozumiem
13 cze 19:30
malaga:P: ale również dziękuję za fatygę
13 cze 19:31
irykaa: dziekuję za tak szybką dopowiedz
13 cze 19:33