rozwiąż równania, w których lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego. 2+5+8+11
mee: rozwiąż równania, w których lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego.
2+5+8+11+...+x=100
13 cze 19:01
13 cze 19:04
konrad: S=100
a
1=2
r=3
z tego wylicz n:
a potem podstaw do wzoru ogólnego ciągu
13 cze 19:04
picia:
pierwszy
13 cze 19:06
konrad:
13 cze 19:07
Pain: Obliczasz sumę tego ciagu
a
1 = 2 r=3 a
n=x
a
n=a
1+(n−1)r wiec
x=2+(n−1)3
| | a1+an | |
policz sume n wyrazow ciagu z wzoru Sn= |
| *n i podstaw do rownania |
| | 2 | |
13 cze 19:09