pomocy
artek: pomocy blagam musze miec w zeszycie
a) 2x2+2=8
b) (12)x2−2x=32x−2
c) (23)x2−3x=(94)x−3
od tego zalezy moja promocja do klasy maturalnej
nie wiem czy dobrze napisalem bo te x2 to x do potegi 2
dzieki
13 cze 18:28
picia:
a)
2x2+2=23
x2+2=3
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 x= −1
13 cze 19:42
artek: dzieki czekam na dalsze
13 cze 19:59
konrad: sam pomyśl trochę
13 cze 20:00
picia:
doprowadz zeby miec to samo w podstawie potegi i przyrownaj wykladniki.
13 cze 20:03
artek: o to chodzi ze proboje i nie moge dojsc do tego
13 cze 20:07
13 cze 20:11
artek: do potegi −1. ja myslalem ze z obu stron musi byc to samo tylko ruzne potegi a potem z poteg
delte i x1 x2
13 cze 20:26
konrad: podstawy mają być takie same
13 cze 20:40
artek: tak mi wyszlo b dobrze?
2−1(x2−2)=25(x−2)
−1(x2−2x)=5(x−2)
−x2+2x=5x−10
−x2−3x+10=0
Δ=(−3)2*4(−1)*10=−360 sprzeczne
13 cze 21:47
picia:
nie. wzor na Δ= b
2−4ac
czyli wychodzi 49
wracam ogladac mecz
13 cze 21:51
artek: w c próboje wszystko do 32 podniesc ale mi nie wychodzi
13 cze 22:01
13 cze 22:07
artek: b) x1=−2 x2=5
c) x1=−1 x2=6
dobrze?
13 cze 22:20
mala2:
−x
2−3x+10=0
a=−1 , b=−3 , c=10
Δ=b
2−4ac = (−3)
2−4*(−1)*10 = 9+40 = 49
√Δ=7
| | −b−√Δ | | 3−7 | | −4 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 2*(−1) | | −2 | |
| | −b+√Δ | | 3+7 | |
x2 = |
| = |
| = −5 |
| | 2a | | −2 | |
14 cze 02:42
14 cze 03:12