Rozwiąż równanie wymierne
switchoff:

3x−1/x+2 − 2x+3/x+2 = x−2
robie to tak :
D= rzeczywiste − {−2}
3x−1−2x+3−(x−2)(x+2)/x+2 = 0
−x+2−(x
2+2x−2x) = 0
−x+2−x
2−2x+2x = 0
−x
2−x+2 = 0
x+2=0
x= −2
Wychodzi mi −2 czyli równianie sprzeczne, a odpowiedz w książce jest x należy do 1,0
13 cze 18:14
gośc: Mnożysz stronami przez x+2
13 cze 18:18
switchoff: to jak ma to wyglądać, pomoże ktoś?
13 cze 18:20
gośc: Aha mnożyłeś, ale ostatni wyraz powinien byc −(x−2)(x+2) bez tego dzielenia
13 cze 18:20
gośc: Poza tym używaj dla liczników i mianowników nawiasów, bo nie można wyrozumiec się co jest
gdzie.
13 cze 18:22
gośc: Czy to miało byc:
(3x−2)/(x+2)−(2x+3)/(x+2)=x+2
13 cze 18:23
gośc: Sorry:
(3x−2)/(x+2)−(2x+3)/(x+2)=x
−2 oczywiście
13 cze 18:24
switchoff: A możesz pokazać, jak to liczyć krok po kroku ? Matematyka to dla mnie czarna magia...
13 cze 18:27
switchoff: (3x−1)/(x+2) − (2x+3)/(x+2)= x−2 Tak jak napisałam.
13 cze 18:29
gośc: Najpierw potwierdź, czy tak wyglada równanie wyjściowe, czy inaczej.
13 cze 18:30
gośc: Mnożysz strony przez x+2:
3x−1−(2x+3)=(x+2)(x−2)
3x−2x−1−3=x2−4
x−4=x2−4
x=x2
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 lub x=1
x∊{0,1}
13 cze 18:33
switchoff: ok już rozumiem, bardzo dziękuje
13 cze 18:49