Symetralna odcinka
Gosiałke: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeśli A=(2, −3) B=(−4, 7).
Prooooszę
13 cze 17:51
Pain: Wyznacz środek odcinka, pozniej rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B a na koncu
rownanie prostej prostopadlej przechodzacej przez punkt S (srodek odcinka)
13 cze 17:58
Beti: 1)symetralna przechodzi przez środek odcinka AB, czyli:
| | 2−4 | | −3+7 | |
S = ( |
| , |
| ) = (−1, 2) |
| | 2 | | 2 | |
2) symetralna jest prostopadła do prostej zawierającej odcinek AB
prosta AB: −3 = 2a + b
7 = −4a + b
rozwiąż ten układ, a znajdziesz równ. prostej AB
następnie skorzystaj z warunku prostopadłości i będzie git
13 cze 18:02
Gosiałke: a po co liczyłam s? jak mam to wpleść później w to równanie?
13 cze 18:25
gośc: Nie ma sensu liczyc środka −− prościej z definicji symetralnej, jako zbioru punktów
równoodległych od końców:
(x−2)2+(y+3)2=(x+4)2+(y−7)2
Wyrazy x2 i y2 się znoszą i zostaje proste równanie liniowe
13 cze 18:28
pigor: ...

tak trzymać
gośc−iu
13 cze 18:35
Gosiałke: dzięki, zrobione bez liczenia srodka ; )
13 cze 18:39
13 cze 18:41