twierdzenie cosinusów
Michaś: Mam problem z zadaniem z twierdzenia cosinusów.
Mam polecenie: Boki trójkąta ABC mają długości |AB| = 8 |BC| = 5 oraz |AC| = 6. Oblicz miarę
kąta ACB.
wyszło mi że cosa = − 120 i nie wiem co dalej. W wynikach pisze że alfa = 93 stopnie.
Tylko jakim cudem?
13 cze 17:44
krystek: poniewaz otrzymałeś wartośc ujemną
więc masz kąt 90+α
13 cze 17:49
Michaś: dalej nie rozumiem, czyli cosa = 0,05 a w tabeli to jest 87 stopni
13 cze 17:53
Michaś: wytlumaczy mi to ktos?
13 cze 18:11
Michaś: pomoże ktos?
13 cze 18:20