Wektory
weronika: Dane są punkty A=(4,−3) i B=(7,1). Znajdź współrzędne punktu P, który należy do odcinka AB i
spełnia warunek: AP=1/2PB
z góry dzięki
13 cze 17:31
krystek: P(x
P,y
P)
I teraz
AP=[x
P−4,y
P+3] PB=[7−x
P,1−y
P]
| | 1 | |
masz [xP−4,yP+3]= |
| [7−xP,1−yP] |
| | 2 | |
13 cze 17:39
Beti: P = (x,y)
AP = [x−4, y+3]
PB = [7−x, 1−y]
| | 1 | |
[x−4, y+3] = |
| [7−x, 1−y] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x−4 = |
| (7−x)/*2 oraz y+3 = |
| (1−y)/*2 |
| | 2 | | 2 | |
2x−8 = 7−x 2y+6 = 1−y
3x = 15 3y = −5
P=(5,−53)
13 cze 17:41
weronika: ale AP i PB to nie są wektory
13 cze 17:43
Beti: to czemu w tytule napisałaś "wektory"
13 cze 17:46
weronika: bo to jest zadanie z tematu o wektorach

sorki
13 cze 17:48
Beti: to czym są AP i PB? długościami odcinków?
13 cze 17:49
weronika: tak to bym to rozwiązała ale nie wiem jak zrobic z takim warunkiem
13 cze 17:49
weronika: chyba tak, tak to wygląda
13 cze 17:49
krystek: ?
13 cze 17:51
weronika: nie ma nad tym wektorów napisanych
13 cze 17:52
weronika: chociaż tak właściwie można zastosować wektory, po narysowaniu sobie tego w układzie
współrzędnych
13 cze 17:54
weronika: bo chyba odcinek AP będzie 1/3 odcinka AB, co nie?
13 cze 17:55