Napisz ogólny wzór ciągu arytmetycznego, którego kolejnymi początkowymi wyrazami
mee: Napisz ogólny wzór ciągu arytmetycznego, którego kolejnymi początkowymi wyrazami są:
| | 3n−2 | |
an= |
| a to jak zrobić? |
| | 3 | |
13 cze 17:28
gośc: Przecież masz ogólny wzór!
13 cze 17:31
mee: przepraszam nie to polecenie: zbadaj które z podanych ciagow sa rytmetyczne. dla ciagow arty.
podaj pierwszy wyraz i roznice
13 cze 17:39
gośc: Pierwszy wyraz:
a1=(3*1−2)/3=1/3
różnica:
a2−a1=(3*2−2)/3−(3*1−2)/3=4/3−1/3=1
Różnica stała −−> ciąg arytmetyczny
13 cze 17:50
picia:
na wyrazach ogolnych bada sie czy jest arytmetyczny. Ty pokazales ze drugi minus pierwszy to 1.
13 cze 17:53