Pomocy,gdzie mam błąd? Kwadrat sumy dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 529
Robo6: Kwadrat sumy dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 529. Oblicz jakie to liczby.
n
n+1 − dwie kolejne liczby naturalne n∍N
n
2 + (n+1)
2 =529
n
2 + n
2 + 2n + 1 −529 = 0
2n
2 + 2n −528 =0 / :2
n
2 + n −264 = 0
Δ=1
2 − 4*1*(−264)
Δ= 1056
Pierwiastek z Δ mi nie wychodzi
13 cze 17:27
gośc: Kwadrat SUMY
(n+n+1)2=529
13 cze 17:29
pomagacz:
Nie czytasz
kwadrat sumy a nie suma kwadratów
13 cze 17:29
Beti: Ty napisałeś
sumę kwadratów, a w zad. jest mowa o
kwadracie sumy 
powinno być tak: (n + n+1)
2 = 529
13 cze 17:29
picia:
11,12
13 cze 17:31
Robo6: Własnie chodzi o to, że to nie kwadrat sumy, a Suma Kwadratów
13 cze 17:32
Robo6: Tfu,
Własnie chodzi o to, że to nie Suma Kwadratów, a Kwadrat Sumy!
Wyżej bład zrobiłem
13 cze 17:33
konrad: no to tak jak Beti podała
13 cze 17:34
picia: Kwadrat sumy dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 529. Oblicz jakie to liczby.
skopiowalem.
13 cze 17:34
Robo6: a, ok dzięki
13 cze 17:34
picia:
zreszta podalem Ci juz wynik
13 cze 17:35
Robo6: tak, mam do obliczenia Kwadrat sumy, treść dobrze przepisałem w temacie
13 cze 17:35
Robo6: Picia, jak to obliczyłeś?
13 cze 17:37
konrad:
nie umiesz tego rozwiązać ? (n+n+1)2=529
13 cze 17:39
picia:
normalnie

podnies do kwadratu i licz Δ. n∊N
13 cze 17:39
Robo6: (n+n+1)2 = 529
n2 + n2 +1 −529 = 0
2n2 − 528 = 0 / : 2
n2 − 264 = 0
a=1 b=0 c=−264
Δ=0−4*1*(−264)
Δ= 1056
?
13 cze 17:45
Beti:
a gdzie wzory skróconego mnożenia 
13 cze 17:47
picia:
a n+n to nie jest czasem 2n

poza tym nie wolno tak podnosic jak Ty to zrobiles.wzory skroconego mnozenia
13 cze 17:47
Robo6: Kwadrat sumy trzech składników. ok
dzieki
13 cze 17:49
Beti: nie trzech, bo: n + n+1 = 2n + 1
i masz: (2n+1)2 = 4n2 + 4n + 1
13 cze 17:50
Robo6: z trzech wychodzi to samo
13 cze 17:53
konrad: no wiadomo, tylko po co się męczyć z trzema jak można zrobić 2
13 cze 17:54
Robo6: jasne

czyli:
4n
2 + 4n + 1 − 529 = 0
4n
2 + 4n − 528 = 0 / : 4
n
2 + n − 132 = 0
a = 1 b = 1 c = −132
Δ=1−4*(−132)
Δ=528
a pierwiastek?
13 cze 17:57
picia:
Δ=529
√Δ=23
13 cze 17:59
konrad: ale tak w ogóle po co ta zabawa zdelta
(2n+1)2=529
2n+1=23
no i dalej jasna sprawa
13 cze 18:01
Robo6: x1 = −11
x2 = −12
?
13 cze 18:04
konrad: a skąd Ci ujemne wyszły
13 cze 18:07
Robo6: | | −1+23 | |
x1= |
| = 11 (nie wiem dlaczego tam minus prędzej napisałem) |
| | 2 | |
13 cze 18:09
konrad: aha, robisz metodą z deltą
więc x=−12 odpada bo 2x+1<0 a ma to być liczba naturalna
czyli Twoje szukane liczby to 11 i 12 (x i x+1)
13 cze 18:12
Robo6: dzięki
13 cze 18:13