granice funkcji
K: lim x*sinx / cosx−1
x→0
proszę o podpowiedz!
13 cze 17:15
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez (cosx+1)
| | sinx | |
i skorzystaj z tego,że: limx→0 |
| =1 |
| | x | |
13 cze 17:17
K: dzięki wielkie, wychodzi mi ostatecznie 1 ?
13 cze 17:29
Krzysiek: granica to −2
13 cze 17:31
K: mógłbyś to jednak rozpisać? nie wiem gdzie robię błąd. dzięki wielkie z góry!
13 cze 17:33
Krzysiek: | xsinx(cosx+1) | | x(cosx+1) | |
| = |
| →−2 dla x→0 |
| cos2 x−1 | | −sinx | |
13 cze 17:34
K: a jeśli mogę jeszcze spytać lim przy n−>∞ pierwiastek n−tego stopnia z 9n2 +2n−4 ? z
twierdzenia o 3−ch ciągach?
13 cze 17:41
Krzysiek: tak, albo od razu,napisać, że granica to 1
13 cze 17:44
AS:
lim [x−>0] [x*tg(x) − 1] = 0*0 − 1 = −1
13 cze 18:29