matma
dawid: Mam dwa zadania i wgl nie wiem jak sie za nie zabrac , pomoże ktoś?
1. Dla pewnego kąta ostrego alfa tgα = 8 17 . Oblicz wartość wyrażenia √ tg2α + 1
2. Dla pewnego kąta ostrego alfa tgα = 4 . Oblicz wartość wyrażenia √ sinα + 3cosα
13 cze 17:12
Beti:

1) =
√(8/17)2 + 1 = ...
2) można tak:
czyli
a = 4x i b = x
z tw. Pitag. a
2+b
2 = c
2
16x
2 + x
2 = c
2
c
2 = 17x
2
c = √17x
| | a | | 4x | | 4 | | 4√17 | |
więc: sin = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √17x | | √17 | | 17 | |
| | b | | x | | 1 | | √17 | |
cos = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √17x | | √17 | | 17 | |
ostatecznie:
w =
√4√17/17 + 3√17/17 = ... dokończ
13 cze 17:23