Napisz ogólny wzór ciągu arytmetycznego, którego kolejnymi początkowymi wyrazami
mee: Napisz ogólny wzór ciągu arytmetycznego, którego kolejnymi początkowymi wyrazami są:
√2 − 3, 1, 5−√2
13 cze 17:07
Artur z miasta Neptuna:
a2 − a1 = r −−−− wyznacz 'r'
an = a1 + (n−1)*r −−−− podstaw a1 i r .... dokonaj redukcji wyrazów podobnych
13 cze 17:09
mee: no wyszło r=−2 −√2
i a2= wychodzi −5 a nie 1
13 cze 17:15
picia:
r= 1−(√2−3)=1−√2+3= −√2+4= 4−√2
13 cze 17:17
mee: dziękuję

o nawiasie zapomniałam
13 cze 17:24
picia:
13 cze 17:29