Wyznacz wartość parametru p, wiedząc, że dany pierwiastek jest średnią arytmety
Adix55: Liczba −1 jest pierwiastkiem równania x3 + (p+1)x2 + (p−3)x−3=0 . Wyznacz wartość parametru
p, wiedząc, że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczna pozostałych.
Jak to zrobić?
13 cze 16:29
Adix55: Pomoże ktoś?
13 cze 16:54
Mila: w(−1)= −1+p+1−p+3−3=0 no i z tego nie można skorzystać
a,b, c pierwiastki
a=−1
b+c=−2
a+b+c=−3
Wzory Vieta dla równania 3 stopnia: a+b+c=−(p+1)
p+1=3
p=2
Podstaw i sprawdź.
13 cze 17:01
Robo6: Zgadza sie, dziekuję
13 cze 17:07
Mila:
13 cze 17:09