Oblicz pole czworokąta wyznaczonego przez punkty przecięcia się paraboli
Robo6: Cześć.
Oblicz pole czworokąta wyznaczonego przez punkty przecięcia się paraboli f(x)=−x2 + 2x + 4 z
osią OX oraz z prostą = 4
Pomożecie?
13 cze 16:27
Robo6: Ktoś ma pomysł na to zadanie? Rozwiąże to ktoś? proszę
13 cze 17:04
Robo6: Nikt nie podoła?
13 cze 17:50
Robo6: OX :
y = 0
y = 4
−x2+2x+4=4
−x(x−2)=0
P1=(0;4)
P2=(−1;4)
−x2 + 2x + 4 = 0
(−x +2)(x+2) = 0 << chyba zły wzór zrobiłem, bo takto P3=(2;0) i P4=(2;0)
Jaki będzie ten wzór?
13 cze 18:20
Mila: punkty przecięcia paraboli z osią OX
−x2 + 2x + 4 = 0 (parabola skierowana w dół, xw=1 yw=5)
Δ=20
√Δ=2√5
x1=1+√5 lub x2=1−√5
A=(1+√5,0) i B+(1−√5,0)
Punkty przecięcia paraboli z prostą y=4
−x2 + 2x + 4 = 4
x=0 lub x=2
C=(2,4) i D=(0,4)
Masz trapez o wysokości h=4 i podstawach
AB=1+√5−(1−√5)2√5
CD=2
13 cze 23:07