pomocy mam klopoty
artek: witam mam wielki kłopot mianowicie zalezy od tego czy zdam a bozia nie dala zdolności do
matematyki błagam o pomoc. pani dala mi ultimatum ze musze rozwiązać 7 zadań których wcale nie
umiem a na korki nie stac. zaczynam. prosze mógl by mi ktoś napisać
zad
a) (2√3−x)(√3+1)=7+√3
b) √2x2+2√3x=−√2
c) mam juz
13 cze 16:25
.: a)
6 + 2
√3 − x
√3 − x = 7 +
√3
− x
√3 − x = 7 +
√3 − 6 − 2
√3
− x
√3 − x = 1 −
√3
| | 1 − √3 | |
−x ( √3 + 1 ) = |
| |
| | √3 + 1 | |
| | ( 1 − √3)(√3 + 1) | |
−x = |
| |
| | 3 −1 | |
−x = − 1
x = 1
13 cze 16:33
Mila: a) (2√3−x)(√3+1)=7+√3 /:(
√3+1)
| | 7+√3 | |
2√3−x= |
| usuwamy niewymierność z mianownika |
| | √3+1 | |
| | 7+√3 | | √3−1 | |
2√3−x= |
| * |
| |
| | √3+1 | | √3−1 | |
2
√3−x=3
√3−2
Teraz sam dokończ i napisz wynik, to sprawdzę
b)√2x
2+2√3x=−√2 /*
√2
2x
2+2
√6x+2=0
teraz Δ i forza
13 cze 16:36
artek: w a wyszlo mi x=−√3+2 to czyli sprzeczne?
a w b x1=−14 i x2=−4 tez sprzeczne. i jak dobrze? dzieki
13 cze 17:05
Mila: Dlaczego sprzeczne, miałeś warunki na rozwiązania?
a) −x=
√3−2
x=−
√3+2
b) x
2+
√6x+1=0
Δ=6−4=2
√Δ=
√2
| | −√6−√2 | | −√6+√2 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 cze 17:30
artek: dzieki wielkie.
a zadanie drugie to:
a) 2x+2=8
b) (12)x2−2x=32
c) (23)x2−3x=(94)x−3
dziekuje za pomoc
13 cze 17:52
artek: na te zadanie zalozylem oddzielny post dziekuje za pomoc
13 cze 18:29
maj: 18x5=x7=3x6
13 cze 20:04