Help me
adasb17: Na osiach odciętych wyznacz punkt P oddalony o 5{5} jednostek od punktu A=(−2,5).
13 cze 16:14
Beti: co to jest 5{5}
13 cze 16:22
adasb17: 5 pierwiastków z 5. Przynajmniej tutaj tak pisze √2 √2.
13 cze 16:27
gośc: Układ równań:
(x+2)2+(y−5)2=125
y=0
13 cze 16:30
pigor: ... po prostu odległość punktu (x,0) od punktu (−2,5) jest równa 5
√5
tzn. :
√(x+2)2+(0−5)2=5
√5 ⇔ (x+2)
2+25=25*5 ⇔ (x+2)
2=100 ⇔
⇔ |x+2|=10 ⇔ x+2=−10 ⋁ x+2=10 ⇔
x=−12 ⋁
x=8 , czyli
(x,y)=
(−12,0) ⋁ (x,y)=
(8,0) − szukane
punkty . ...
13 cze 16:40