wielomiany
Kuba : Rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego pierwiastki:
W(X) = 3x3 − 2x2 − 9x + 6
W(x) = x2 ( 3x − 2 ) − 3 ( 3x − 2 )
W(x)= ( 3x − 2 ) ( x2 − 3 )
W(x) = ( 3x − 2 ) ( x + √3 ) ( x − √3 )
x ∊ ( 23 ; √3 ; √3 )
tak to ma być?
( x2 − 3 )
czy z tego trzeba delte liczyć? wgl to kiedy delte tu liczymy a kiedy nie?XD
13 cze 16:09
konrad: dobrze
deltę liczymy zawsze gdy chcemy znaleźć pierwiastki równania kwadratowego a nie umiemy tego
zrobić inaczej
13 cze 16:11
Beti: jest dobrze, tylko w odpowiedzi muszą być klamry zamiast nawiasów okrągłych:
13 cze 16:13
konrad: o, tego nie zauważyłem
13 cze 16:14