Prosze o pomoc w rozwiązaniu
sveta: Prosze o pomoc i rozwiązanie zadania ponieważ chce sprawdzić
Dany jest punkt A oraz wektor AB .Oblicz współrzędne punktu B.
A=(−4,0) AB=[3,5]
| | 1 | | 3 | |
2)A=(7 |
| ,−6) AB=[−4,7 |
| |
| | 2 | | 4 | |
3)A=(
√3,2
√3),AB=[
√3+3,1−1
√3]
pigor: ... np. tak :
1) niech B=(x,y) ⇒ AB=[x+4,y−0]=[3,5] ⇔ x+4=3 i y=5 ⇔ (x,y)=
(−1,5)=B ;
2) niech B=(x,y) ⇒ AB=[x−7
12,y+6]=[−4,7
34] ⇔ x−7
12=−4 i y+6=7
34 ⇔
(x,y)=
(312,134)=B ,
3) niech B=(x,y) ⇒ AB=[x−
√3,y−2
√3]=[
√3+3, 1−
√3] ⇔
⇔ x−
√3=
√3+3 i y−2
√3=1−
√3 ⇔ (x,y)=
(x,y)=(2√3+3, √3+1) . ...