nierówności
agata: Rozwiąż nierówność:
(x−2)2 − x + 1 2 > − (2−x)(x+2) / * 2
2(x−2)2 − x − 1 > − 2 (2−x)(x+2)
2 ( x2 −4x + 4 ) − x −1 > − 2 (2x + 4 −x2 − 2x )
2x2 −8x + 8 −x −1 > − 8 + 2x2
2x2 −9x + 7 > −8 + 2x2
2x2 −9x + 7 + 8 −2x2 > 0
−9x+ 15 > 0
a= 0 b=−9 c=15
Δ=81
pierwiastek z delty = 9
x1 = 0
x2 = 18
x ∊ ( − ∞ ; 0 ) u ( 18 ; + ∞ )
dobrze to jest?
13 cze 16:02
konrad: kto liczy deltę dla funkcji liniowej
13 cze 16:09
agata: to jak to trzeba zrobić? : o
13 cze 16:09
konrad: −9x+ 15 > 0
....
13 cze 16:12
konrad: uporządkuj
13 cze 16:12
pigor: hmm ... , co tam u ciebie robi ta kretyńska Δ , to nie wiem

, a więc :
(x−2)2−12(x+1)>−(2−x)(x+2) /*2 ⇔ 2(x
2−4x+4)−x−1 − 2(x
2−4)>0 ⇔
⇔ −8x+8−x−1+8>0 ⇔ −9x+15>0 /:(−3) (do tego miejsca o.k.) ⇔ 3x−5<0 ⇔
⇔
x<53 ⇔
x∊(−∞ ; 53) . ... )
13 cze 16:17