wektory,macierze
naiwna: Sprawdzić, czy wektory x = (−1,1, 0), y = (0,1, −1) , z = (1, 0, − 1) są bazą przestrzeni
wektorowej (R,R3,+,.)
13 cze 15:36
Krzysiek: wystarczy sprawdzić czy są liniowo niezależne
więc z definicji sprawdzasz czy z tego, że:
αx+βy+γz=0
wynika, że: α=β=γ=0
lub 'tworzysz' macierz 3 na 3 z tych wektorów i liczysz wyznacznik (jeżeli jest różny od zera
to wektory są liniowo niezależne)
13 cze 16:10
naiwna: a przypadkiem nie nalezy wyliczyc rząd macierzy : )? i jesli jest rowny 3 to sa one liniowo
niezalezne

prosze o potwierdzenie tego wyznacznika : )))
13 cze 16:58
Krzysiek: to jest równoważne czy policzymy rząd czy wyznacznik, ale chyba łatwiej wyznacznik jest
policzyć?
13 cze 17:15
naiwna: ale tak by bylo tylko przy macierzy 3x3. a przy wiekszej chyba juz nie

? dobrze mysle? jednak
wiem o co Ci chodzi! i dziekuje,masz racje
13 cze 20:35