pomocy!
Aga123: Nie rozumiem wogole tej tozsamosci trygonometrycznej. Siedzę nad tym już godzine i nic z
tego.. a jutro mam wazne kartkówke. Może ktoś pomoże rozwiazac?
1. uzasadnij tozsamosc:
2. wyznacz miare kąta ostego α jeżeli:
sin
2α= 3cos
2α
13 cze 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam chyba miało być
sin
2α i tg
2α ... co nie
13 cze 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| sin2x | | sin2x | | sin2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| * |
| = cos2x = |
| tg2x | | | | 1 | | sin2x | |
= (1−sin
2x)
ostatnia równość jest z jedynki trygonometrycznej
13 cze 15:03
Aga123: Tak, pomyliłam się w pisaniu
13 cze 15:06
Aga123: a mozesz opisac po kolei jak to zrobiłeś?
13 cze 15:08
Mateusz:
| | sinx | |
Po prostu skorzystano z definicji tgx= |
| dalej juz chyba jasne to jest  |
| | cosx | |
13 cze 15:10
Aga123: dla mnie wszystko to czarna magia..
13 cze 15:14
13 cze 15:18