Dzielniki
Milord: Jak obliczyc ile liczba ( duza ) ma dzielnikow ? jakis wzor, sposob ?
13 cze 14:24
Eta:
n=p1k1*p2k2 * .... *pmkm
p1, p2,... . pm −−− liczby pierwsze
k1, k2, ..., km wykładniki naturalne
liczba dzielników liczby n wraz z 1 i n jest równa:
(k1+1)*(k2+1)*(k3+1)*.... *(km+1)
13 cze 14:29
Eta:
Np; liczba 124 = 22*31
k1=2 k2= 1
liczba dzielników : (2+1)*(1+1)= 6
1,2,4,31, 62,124
13 cze 14:32
Milord: Czyli jak to zrobic np dla liczby 14450688000 ?
13 cze 14:35
Eta:
14450688000 = 218*32*53*72
liczba dzielników : (18+1)*(2+1)(3+1)*(2+1)=19*3*4*3= 684 dzielników
13 cze 14:44
konrad: na jakiej podstawie dobiera się wykładniki?
13 cze 14:51
Eta:
Każdą liczbę naturalną można zapisać w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych
o wykładnikach naturalnych.
Trzeba tak rozłożyć daną liczbę
13 cze 14:56
konrad: aha, czyli najpierw się rozkład liczby na czynniki?
13 cze 14:57
Eta:
Dokładnie
13 cze 14:57