13 cze 14:02
13 cze 15:51
Beti:
| | 3*31/3*(32)4/3*(33)−3/2 | |
1) |
| = |
| | (34)−3/4*(35)2/5 | |
| | 34/3*38/3*3−9/2 | | 34/3+8/3−9/2 | |
= |
| = |
| = |
| | 3−3*32 | | 3−3+2 | |
| | 3−1/2 | |
= |
| = 3−1/2+1 = 31/2 = √3 |
| | 3−1 | |
13 cze 16:38
Beti:
3)
a) 62x+4 = 33x*2x+8
22x+4*32x+4 = 33x*2x+8 /:(32x+4*2x+8)
22x+4−x−8 = 33x−2x−4 −−> bo dzieląc potęgi o tej samej podst. odejmujemy wykł.
2x−4 = 3x−4
x − 4 = 0 −−> tylko w takim przypadku powyższe równanie jest prawdziwe
x = 4
13 cze 16:42
Beti:
3b)
log
2(x−1) − log
1/2(x
2−4) = 2
D: x−1 > 0 i x
2−4 > 0
x > 1 (x−2)(x+2) > 0
x ∊ (−∞,−2)u(2,∞)
D = (2,∞) −−> jako cz.
wspólna obu warunków
najpierw zmiana podstawy drugiego logarytmu:
| | log2(x2−4) | | log2(x2−4) | |
log1/2(x2−4) = |
| = |
| = −log2(x2−4) |
| | | | −1 | |
czyli:
log
2(x−1) + log
2(x
2−4) = 2
log
2(x−1)(x
2−4) = 2
log
2(x
3−x
2−4x+4) = 2
x
3−x
2−4x+4 = 4
x
3−x
2−4x = 0
x(x
2−x−4) = 0
x=0 lub x
2−x−4 = 0
Δ = 1+8 = 9
√Δ = 3 −−> obl. x
1 i x
2
zapisz odp.(uwzględniając dziedzinę !)
13 cze 16:52
pomocy: da rade ktos jeszcze któreś z tych zadań

?
13 cze 21:27