trygonometria równanie
bu$ka: Hej. Mam takie zadanie z trygonometrii
Rozwiąż równanie: 2 cos2 3x + cos 3x −1 =0
Z góry dzięki.
13 cze 12:53
Eta:
Podstaw za cos3x= t, t€ <−1,1>
2t2+t−1=0 Δ =... t= ... v t=...
dokończ......
13 cze 13:02
Artur: t = cos3x
2t
2 + t − 1 = 0
Δ = 1 + 4*2 = 9
| | 1 | |
2(cos3x + 1)(cos3x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos3x + 1 = 0 lub cos3x − |
| = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos3x = −1 lub cos3x = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
x = (2k + 1)π, k ∊C lub x = (2k + 1) |
| , k∊C |
| | 6 | |
13 cze 13:06
Eta:
No i po zabawie
13 cze 13:08
bu$ka: 
, na szczęscie szybciej mi się udałó, ale piękne dizęki Panie Arturze za możliwosc porównania
wyników; )
13 cze 13:39
Artur: jaki tam ze mnie Pan ledwo przędę na studiach, musze zmienic nawyki od przyszłego roku.
Przestroga dla wszystkich żeby uczyć się systematycznie a nie tydzień przed sesją no chyba że
jest się geniuszem albo urodzonym farciarzem

BTW Najgorsze jest to że mówię to co roku
13 cze 14:00