Całki
Artur: Byłby ktoś taki dobry i policzył tą całkę od początku do końca?
13 cze 12:45
Pain: pomnoz licznik i mianownik przez 1+sinx i całeczka zrobi sie duzo prostrza
13 cze 12:58
Artur: a mozesz mi tylko poweidzeic czy w wyniku wyjdzie suma dwóch logarytmow naturalnych ?
13 cze 13:07
Artur: wyszlo − ln|cosx| + tgx + c jak pomozylem licznik i mianownik przez 1 + sinx. Ale na kolosie
rozwiazywalem to przez podstawienie uniwersalne bo na to nie wpadlem i wyszedl mi zupelnie
inny wynik
13 cze 13:14
Artur: Możecie sprawdzić gdzie jest błąd ? Rozwiązuje przez podstawienie uniwersalne
| | 1 | | 2dt | | 1 | | 2dt | |
∫ |
| * |
| = ∫ |
| * |
| = |
| | | | 1+t2 | | | | 1+t2 | |
Δ = 1 + 4*2 = 9
t
1 = −2
t
2 = 1
| | 1 | | 2 | | x | | 2 | | x | |
2∫ |
| dt = |
| *ln|tg |
| +2| − |
| *ln|tg |
| −1| |
| | (t+2)(t−1) | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
13 cze 13:22
Mila: t2−2t+1=(t−1)2 i tak diabeł tkwi w szczegółach.
13 cze 15:54
Mila: Basiu, sprawdź
| | 1 | | 1+sinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 1−sinx | | cos2x | |
| | 1 | | sinx | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | 1+sinx | |
(tgx+ |
| )'= |
| |
| | cosx | | cos2x | |
13 cze 16:16
Artur: kurna macccccccccccccccccccccc
13 cze 18:38
Mila: Artur to jest podziękowanie dla mnie?
13 cze 22:39