Wzór Taylora
Ala: Jak napisać wzór Taylora dla f(x)=
√x, x
0=1, n=4 ?
f(x
0)=1
| | 4x | |
f''(x)= |
| (   )
|
| | 2√x | |
f''(x
0)=2
i nie moge sobie poradzic z obliczeniem pochodnej 3 i 4 stopnia
13 cze 12:30
Basia:
dalej już sobie poradzisz
13 cze 12:37
Ala: | | 4*(2√x) − 4x*(0*√x + 2*12√x) | | 8√x − 4x*1√x | |
f'''(x) = |
| = |
| |
| | (2√x)2 | | 4x | |
| | 8√x − 4x√x | | 8x√x − 4x√x | | 16x | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | 4x | | 4x | | √x | |
f'''(x
0) = 16
Nie wiem czy dobrze policzylam
13 cze 12:39
Ala: A faktycznie zapomniałam o usuwaniu niewymierności z mianownika... Dzięki Basia
13 cze 12:41
Basia:
byłoby dobrze tylko:
1. po co się tak męczyć ?
2. 8x−4x = 4x
| | 1 | | 1 | |
f(3) = (2√x)' = 2(√x)' = 2* |
| = |
| |
| | 2√x | | √x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(4) = − |
| * |
| = − |
| |
| | x | | 2√x | | 2x√x | |
13 cze 12:43