trygonometria
luis: Dla jakich wartosci parametru m równanie 3 cos2 x − 4 sin x +m −3 = 0 posiada rozwiązania ?
Z góry dzięki za pomoc.
13 cze 11:09
Basia:
3(1−sin
2x) − 4sinx +m−3 = 0
− 3sin
2x − 4sinx + m = 0 /*(−1)
3sin
2x + 4sinx − m = 0
t = sinx
3t
2 + 4t −m = 0
Δ ≥ 0
Δ = 16−4*3*(−m) = 16+12m = 4(4+3m)
4(4+3m)≥ 0 ⇔ 4+3m ≥0 ⇔ 3m ≥ −4 ⇔
m≥−43
ale to za mało; przynajmniej jeden z pierwiastków musi być liczbą z przedziału <−1; 1>
| | −4−2√4+3m | | −2 − √4+3m | |
t1 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | −4+2√4+3m | | −2+√4+3m | |
t2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
no to wypadałoby rozwiązać:
| −2 − √4+3m | | −2 − √4+3m | |
| ≥ −1 i |
| ≤1 |
| 3 | | 3 | |
lub
| −2+√4+3m | | −2+√4+3m | |
| ≥−1 i |
| ≤1 |
| 3 | | 3 | |
to nie jest trudne, tylko sporo pisania
ale jak na razie innego pomysłu nie mam
13 cze 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
3cos
2x = 3(1−sin
2x) = 3 − 3sin
2x
więc:
3 cos
2 x − 4 sin x +m −3 = −3sin
2x − 4sinx + m = 0
t = sin x ; t∊<−1,1>
−3t
2 − 4t + m = 0
war.1 Δ≥0
| | 4 | |
Δ = 16 + 12m ≥ 0 ⇒ m ≥ − |
| |
| | 3 | |
war 2. t
1 ⋁ t
2 ∊<−1,1>
rozwiąż
13 cze 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej Basiu
13 cze 11:23
pigor: ... np. tak :
3cos2x−4sinx+m−3=0 ⇔ 3(1−sin
2x)−4sinx+m−3=0 ⇔ 3−3sin
2x−4sinx+m−3=0 ⇔
⇔ 3sin
2x−4sinx+m=0 i Δ
sinx=(−4)
2−4*3m<0 /:4 ⇒ 4<3m ⇔
m>43 ⇔
⇔
m∊(43;+∞) − szukany zbiór wartości parametru m. ...
13 cze 11:24
Basia:
hej Artur i pigor

pigor to za mało; patrz wyżej
13 cze 11:27
pigor: .. o kurcze ja mam źłe

... poknociłem (nie czytam treści uważnie )..
13 cze 11:28
luis: odp to <−4/3 ; 7>
13 cze 11:28
Basia:
przeczytaj wpis z 11:20 i dokończ, albo przynajmniej zacznij liczyć
jak się pogubisz ktoś Ci pomoże
13 cze 11:30
Basia:
można bez rozwiązywania tych nierówności
| | −b | | −4 | | −2 | |
wierzchołek paraboli ma odciętą p = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 6 | | 3 | |
ramiona do góry bo a=3 > 0
wystarczy wobec tego aby funkcja f(t) = 3t
2 + 4t − m spełniała warunek
f(−1)≥0 lub f(1)≥0
stąd
3 − 4 − m ≥ 0 lub 3+4−m ≥ 0 ⇔
−m ≥ 1 lub −m ≥ −7 ⇔
m ≤ −1 lub m ≤ 7 ⇔ m≤ 7
ponieważ z Δ mamy m≥ −
43
to daje m∊< −
43; 7>
13 cze 11:47
pigor: ...lub dla równania 3sin
2x+4sinx−m=0 , niech
fsinx=3sin2x+4sinx−m , to
warunki zadania spełnia układ nierówności :
Δ≥0 i (
fsinx(−1)≥0 lub
fsinx(1)≥0) ⇔
16+12m≥0 i (3*(−1)
2+4*(−1)−m≥0 lub 3*1
2+4*1−m≥0) ⇔ 3m≥−4 i (−1−m≥0 lub 7−m≥0) ⇔
⇔ (m≥−
43 i m≥−1) lub (m≥−
43 i m≤7) ⇔ m∊∅ lub
−43≤m≤7 ⇔
⇔
m∊ <−43 ;7> . ...
13 cze 11:53
Basia:
pierwsza
13 cze 11:53
pigor: ... no właśnie, gratuluje pomysłu

i pozdrawiam . ... )
13 cze 11:56
luis: no bez nierównosci duż oprzyjemniejsza forma
13 cze 11:58
Mila: po podstawieniu sinx=t
3t
2 + 4t −m = 0
3t
2+4t=m i |t|<1
Metoda graficzna:
f(t)=3t
2+4t
miejsca zerowe:
| | −2 | |
tw= |
| należy do przedziału <−1,1> |
| | 3 | |
| | −2 | | −4 | |
f( |
| )= |
| wartość najmniejsza funkcji f(x) |
| | 3 | | 3 | |
szukam wartości największej w przedziale <−1,1>
f(−1)=−1
f(1)=3*1 +4*1=7
| | −4 | |
zatem mnalezy do przedziału < |
| ,7> |
| | 3 | |
13 cze 12:17