help ;/
help;/ ktoś rozwiąże?: Basen ma 6m szerokości, 25 m długości i 2m głębokości. Trzeba go wyłożyć kwadratowymi kafelkami
o boku 25 cm. Ile kafelków trzeba zamówić?
11 cze 22:30
help;/ ktoś rozwiąże?: ?
11 cze 22:39
help;/ ktoś rozwiąże?: ? chociaż wskazówka
11 cze 22:49
Maslanek: P = P
b + P
p − potrzebne pole
11 cze 22:50
Saizou : | | pole basenu | |
oblicz pole basenu i pole płytki, następnie liczba płytek= |
|
|
| | pole płytki | |
pamiętaj o jednakowych jednostkach
11 cze 22:51
help;/ ktoś rozwiąże?: a pole płytki to tak jak kwadratu?
11 cze 22:57
picia: kwadratowymi kafelkami
11 cze 22:58
Saizou : "kwadratowymi kafelkami" zatem tak
11 cze 22:58
help;/ ktoś rozwiąże?: wyszło 6784 tak
?
11 cze 23:01
Saizou : a mi wyszło 4 384
11 cze 23:07
Pain: pole basenu wychodzi 274m2 a pole plytki 625cm2 czyli 0,0625m2 zatem 274:0,0625=4384 plytki
11 cze 23:09
help;/ ktoś rozwiąże?: dlaczego? kurcze może ktoś mi to wszystko rozpisać w odpowidziach jest tak jak u was. mi pole
basenu wyszło 4240000cm
11 cze 23:10
Saizou : pole basenu =pole podstawy+2pole siany bocznej (25x2)+2pole siany bocznej(6*2)
11 cze 23:13
Pain: pole dna basenu to 25m*6m=150m2, pole jednej bocznej sciany to dlugosc razy glebokosc czyli
25m*2m = 50 m2 przeciwlegla sciana ma tyle samo czyli juz 100m2, kolejna sciana to szerokosc
razy glebokosc czyli 6m*2m=12m2 a ze takie sciany sa dwie to 24m2 po dodaniu
150m2+100m2+24m2=274m2
11 cze 23:13
help;/ ktoś rozwiąże?: dzięki wielkie.. znalazłam głupi błąd
11 cze 23:19