jak obliczyć pole tego trójkąta?
Ewcia: Proszę baaardzo o pomoc bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrac

W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na
przeciwprostokątną ma długość 12,5 cm. Oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) odległość wierzchołka kąta prostego od przeciwprostokątnej
z góry dziękuję
11 cze 22:22
Mila: środkowa poprowadzona na przeciprostokątną jest równa jej połowie.
Zatem c=2*12,5=25
c2=a2+b2
252=202+ b2
oblicz b i pole , następnie oblicz wysokość opuszczoną na bok c (zobacz poprzednie zadanie)
11 cze 22:31