fukcja trygonometryczna
zan: 1.Oblicz pole trójkata prostokatnego , ktorego przeciwprostokatna ma glugosc 10 i katy ostre α
i β trójkąta spełniają warunek sinα=2sinβ.
2. Oblicz sin α+sinβ, gdzie α ,β są kątami ostrymi trójkąta prostokątnego ABC, którego długości
boków spełniają warunek : AB= AC + 1 , AC= BC + 1
11 cze 22:02
Mila:

(a+2)
2=(a+1)
2+a
2
Rozwiąż:
a=3
b=4
c=5
Sinα i sinβ oblicz ( skorzystaj z poprzedniego zadania.)
11 cze 23:21
Basia:
ad.1
2b = a
a
2+b
2 = 10
2
(2b)
2 +b
2 = 100
5b
2 = 100
b
2 = 20
b =
√20 = 2
√5
a = 2*2
√5 = 4
√5
12 cze 00:52
zan: co do pierwszego powinno być x+1 i x−1 w przeciwprostokatnej i przyprostokątnej ale dziękuje
17 cze 13:13