Liczby zespolone obliczanie pierwiastków √8i=?
Kroq: Liczby zespolone obliczanie pierwiastków
√8i=?
rozwiazaniem tego zadania powinno byc 2+2i v −2−2i, a wi wychodzi 2
23+2
43i
jakby ktos mi pomógł rozwiązać tą zagadkę będę wdzięczny.
11 cze 21:37
Krzysiek: √8i=a+bi
8i=a2 +2abi−b2
zatem:
a2 −b2 =0
2ab=8
i teraz trzeba rozwiązać układ równań
11 cze 21:52
Grześ: √8i=2
√2i=2
√(1+i)2=±2(1+i)=±2±2i
11 cze 22:06
Kroq: grześ o to chodzi, ale nie rozumiem dlaczego mogłeś przekształcić 2√2i na 2√(1+i)2
11 cze 23:23