ciągi zadanie wyznacz
hieronim: Wyraz pierwszy i trzeci c.a. sa odpowiednio pierwszym i tzrecim wyrazem c.g.
Ich wpsólny wyraz pierwszy to 5
Drugi wyraz c.a jest o 10 większy od drugiego wyrazu c.g.
Wyznacz te ciągi.
11 cze 21:06
Maslanek: x, y, z − c.aryt.
x, m, z − c.geo.
x=5.
y=m+10.
2y=x+z
m2=xz.
11 cze 21:09
hieronim: 4 niewiadome − 2 równania
powodzenia : D
11 cze 21:12
Maslanek: 2 niewiadome.
11 cze 21:13
Maslanek: Albo raczej 3 niewiadome i 3 równania.
11 cze 21:13
Eta:
c.arytm: 5,a
2, a
3 c. geom : 5, a
2−10, a
3 , bo b
2= a
2−10 i b
3=a
3
z def. ciągu arytm: 2a
2= 5+a
3 z def. c. geom (a
2−10)
2= 5a
3
to: a
3= 2a
2−5
i (a
2−10)
2= 5(2a
2−5) oznaczam a
2= x ( dla wygody

x
2−20x+100= 10x−25 ⇒ x
2−30x+125=0 ⇒ ( x−25)(x−5)=0
a
2= x= 25 v a
2= x= 5 to a
3= 2*25−5= 45 v a
3= 2*5−5= 5
i mamy ciągi:
arytmetyczne:
5, 25, 45 lub
5,5,5
geometryczne:
5, 15, 45 lub
5, −5, 5
11 cze 21:25
ewa: a
1=5 b
1=5
a
2=5+r b
2=a
2−10=5+r−10=r−5
a
3=5+2r b
3=5+2r
(a
n) − ciąg arytmetyczny (b
n) ciąg geometryczny ⇒
(r−5)
2=5(5+2r)
r(r−20)=0
r=0 lub r=20
Przypadek r=0 wówczas ciąg arytmetyczny jest stały: 5,5,5,...
a geometryczny naprzemienny: 5,−5, 5, −5, 5,...
Przypadek r=20 ciąg arytmetyczny: 5,25,45,65,85,...
co można zapisać wzorem a
n=5+(n−1)*20 , czyli a
n=20n−15
a ciąg geometryczny : 5, 15, 45, 135, ...
co można zapisać wzorem b
n=5*3
n−1
11 cze 21:27
hieronim: dzięki za pomoc, przydało się.
11 cze 21:30