równania
pompka : jak to dalej policzyć. ?
należy wyznaczyć równanie prostej przechodzacej przez początek układu współrzędnych i przez
środek okręgu o równaniu x2 + y2 − 4x +6y − 5 =0
więc y=ax +b
(x−2)2 + (y+3)2−4−9−5=0
s=(2, −3)
i co dalej ?
11 cze 21:04
picia:
prosta przechodzaca przez 2 pkty A=(0;0) i S=(2; −3)
11 cze 21:06
pompka : tyle wiem, ale jak wyznaczyć to równanie ?
a = −3 ?
11 cze 21:09
Maslanek: Równanie takiej prostej to y=ax+b
Więc b=0, wtedy y=ax
Oraz −3=2a.
11 cze 21:11
11 cze 21:12
pigor: ... masz S=(2,−3) − środek okręgu i szukasz prostej przez punkt (0,0) , czyli
postaci y=ax i S=2,−3) ⇒ −3=2a ⇔ a=−32 ,
wiec y=−32x − szukane równanie prostej i to tyle . ... :0
11 cze 21:14
Maslanek: Pigor ze swoimi trzywersami
11 cze 21:15
pompka : oo właśnie , dziękuje bardzo
11 cze 21:16