Geometria
Milord: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych AC = 67cm i AB = 12cm poprowadzono prostą
równoległą do boku AB, która przecina bok AC w punkcie k i bok BC w punkcie l. Odcinek kl ma
długość 10cm. Oblicz pole powstałego trapezu ABLK.
11 cze 20:31
Eta:
1 sposób
| | 12 | | 67 | |
Z tw. Talesa |
| = |
| |
| | 10 | | 67−h | |
wyznacz
h =....
| | 12+10 | |
P(trABKL) = |
| *h =.... |
| | 2 | |
2 sposób
P(tr, ABKL)=P(ΔABC) − P(ΔKLC)=.....
11 cze 20:47
Milord: 
coś mi nie pykło zbytnio , wychodzi mi 181,17
11 cze 20:59
Milord: to jak ma byc

?
11 cze 21:13
11 cze 21:29