cala
ania: czy na pewno w
| | e2x dx | |
∫ |
| trzeba za t podstawic ex bo nie chce mi to wyjsc proszę o rozpisanie w |
| | 1+ex | |
mianowniku jest e
x
11 cze 20:21
Krzysiek: t=e
x
dt=e
x dx
| | e2x dx | | t | |
zatem: ∫ |
| =∫ |
| dt=... |
| | 1+ex | | 1+t | |
11 cze 20:27
ania: a dalej? proszę jak mam to rozwiązać bo tyle też zrobiłam ale nie wiem co mam dalej zrobic
proszę o pomoc
11 cze 20:33
Krzysiek: t=(t+1)−1
11 cze 20:34
ania: podstawić za t i skrócić a jak później z tego całkę obliczyć? naprawdę nie wiem jak mam to
zrobić
więc gdybyś mógł mi to do końca rozpisać będę bardzo wdzięczna
11 cze 20:38
Krzysiek: rozbijasz na dwie calki...
| | t | | 1 | |
∫ |
| dt =∫dt −∫ |
| dt |
| | 1+t | | 1+t | |
a te całki to już naprawdę są podstawowe więc policz Sama
11 cze 20:42