Jak najszybciej ;)
Proszę o Pomoc !!!: Oblicz resztę z dzielenie liczby 1737661743781 przez 408.
11 cze 20:06
Gustlik: Najprościej kalkulatorem − dzielisz po prostu te liczby:
1737661743781:408=4258974862,2083333333333333333333
Teraz bierzesz część całkowitą wyniku (to co przed przecinkiem, bez zaokraglania ostatniej
cyfry, to co po przecinku olewasz) i mnożysz z powrotem przez dzielnik:
4258974862*408=1737661743696
Odejmujesz wynik tego mnożenia od liczby, którą miałeś na początku, czyli od dzielnej:
1737661743781−1737661743696=85
Twoja reszta to 85.
12 cze 01:54