pomocy
alicja: w jakim stosunku parabola y2 =2x dzieli pole koła {(x,y): x2 +y2 ≤8 }
pilne proszę o szczegółowe rozwiązanie
11 cze 19:53
Basia:
zrób sobie rysunek
A,B punkty przecięcia paraboli i okregu
C punkt przecięcia okręgu z OX
wyznaczamy ich współrzędne czyli rozwiązujemy układ równań
y
2 = 2x
x
2 + y
2= 8
x
2 + 2x − 8 = 0
Δ = 2
2 − 4*1*(−8) = 36
| | −2−6 | |
x1 = |
| = −4 ⇒ y2 = −8 sprzeczność czyli odpada |
| | 2 | |
| | −2+6 | |
x2 = |
| = 2 ⇒ y2 = 4 ⇒ y = ±2 |
| | 2 | |
A(2, 2) B(2; −2) C(0,
√8)
P
koła = 8π
P
1 = 2*[
0∫
2 √2x dx +
2∫
√8 √8−x2 dx ]
P
2 = P
koła − P
1
11 cze 20:09
Krzysiek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7By%5E2+%3D2x+%2C+x%5E2+%2By%5E2+%3D8+%7D
więc można policzyć pole tej części paraboli dla y≥0 ,a potem pomnożyć przez 2 (to pole nad
prostą y=0)
przechodząc na współrzędne biegunowe:
x=rcosδ
y=rsinδ
|J|=δ
Tą część paraboli podzielmy na dwie części, pierwsza to pole tej części paraboli ograniczonej
y=x (ten 'trójkąt' )
| | π | |
kąt zmienia się δ∊[0, |
| ] |
| | 4 | |
| | π | |
(do |
| , ponieważ całkujemy do prostej y=x, a współczynnik kierunkowy wynosi 1=tgδ ) |
| | 4 | |
∫
0π/4( ∫
02√2 rdr )dδ
a pole ograniczone krzywą: 'niebieską' i 'żółtą' to:
∫
π/4π/2( ∫
2√22cosδ/sin2 δ rdr )dδ
| | 2cosδ | |
(górna granica całkowania dla promienia wynosi r= |
| wystarczy wstawić te |
| | sin2 δ | |
współrzędne do wzoru paraboli: y
2 =2x i wyliczyć r )
11 cze 20:15