do studentów z Lublina
helpp: Witam, za rok mam maturę, piszę oczywiście matmę rozszerzoną i zastanawiam się już nad
konkretnym kierunkiem i miejscem studiów. Mieszkam pod Lublinem i mam do wyboru UMCS, KUL,
Politechnikę Lubelską. Jednak z tego co słyszałam, poziom nie jest specjalnie wysoki, wiele
trzeba się uczyć na własną rękę, jest spory odsiew, niskie progi pkt. Szukałam jakichś opinii,
ale nie znalazłam dość wystarczających. Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tych uczelni?
Interesują mnie głównie matematyka i informatyka? A może wybrać PWr lub AGH (moja nauczycielka
przygotowuje do olimpiady o złoty indeks AGH)?
11 cze 19:42
Artur z miasta Neptuna:
PWr i AGH to całkiem inna liga co lubelskie uczelnie ... co do lubelskich uczelni −−− fascynują
mnie Twoje słowa : "[...] jest spory odsiew, niskie progi [...]".
Wszystko zależy jakie masz możliwości (utrzymanie we Wrocławiu to nie to co dojazdy do
Lublina).
11 cze 20:16
helpp: odświeżam, może ktoś się jeszcze wypowie?
11 cze 21:25
marek: KUL nie polecam. Skończyłem. Porażka. Na temat reszty się nie wypowiem, ale raczej jest trochę
lepiej. Wszędzie musisz się uczyć na własną rękę. Matematyki nie da się włożyć do głowy. To
trzeba zrozumieć. Czyli siąść grzebać, grzebać i zrozumieć. Chyba, że nie chcesz rozumieć (a
chcesz wykuć), ale wtedy matmy nie polecam... Jeżeli masz takie możliwości to nie zastanawiaj
się tylko leć do innego miasta.
11 cze 22:03
helpp: heh, wiem że jestem w stanie napisać rozszerzoną matmę na 85%, nigdy nie miałam z nią
problemów, jedynie nie potrafię udowadniać twierdzeń dotyczących geometrii, ale z tym boryka
się wiele osób.
12 cze 17:13
Basia: matematyka to nie rachunki; matematyka to nie liczenie granic, pochodnych, całek, badanie
zbieżności szeregów, rozwiązywanie równań macierzowych itp.
to tylko jej jakiś bardzo skromniutki fragmencik
matematyka to głównie logiczne wnioskowanie czyli dowodzenie różnych często bardzo
abstrakcyjnych rzeczy, które potem o dziwo, znajdują konkretne zastosowania w praktyce
przejrzyj zadania, które tutaj zamieścił raz czy dwa Godzio − tak mniej więcej wygląda
analiza,
i te które kilka razy zamieścił ICSP − tak mniej więcej wygląda algebra abstrakcyjna
na ćwiczeniach na matematyce trudno o zadanie, które nie zaczyna się od słowa "udowodnij", albo
od słowa "wykaż"
12 cze 17:27
helpp: zniechęciłam się bardzo, nie czuję się geniuszem matematycznym i nie chcę stracić roku jakbym
miała wylecieć, chyba mnie czeka bezrobocie i wybiorę coś humanistycznego
14 cze 18:37