funkcje kwadratowe zadania
Mariusz: W trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 i ramionach długosci 5 wpisano prostokąt w ten
sposób, że jeden bok prostokąta zawiera się w podstawie trójkąta. Jakie może być największe
pole takiego prostokąta?
Może ktoś wie co z tym zrobic ?

bede wdzięczny za pomoc
11 cze 19:37
Eta:
Pomagam , rysuję
11 cze 19:43
Eta:

h
2= 5
2−3
2 ⇒
h=4
| | 6 | | h | |
ΔABC ~ΔMNC to: |
| = |
| ⇒ 4x= 24 −6y |
| | x | | h−y | |
| | 3 | |
to: x= 6− |
| y , dla y€ (0,4) |
| | 2 | |
P(DEMN)= x*y
| | 3 | | 3 | |
P(y)= (6− |
| y)*y= − |
| y2+6y −−− to f. kwadratowa , parabola ramionami do dołu |
| | 2 | | 2 | |
zatem osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
| | −6 | | 3 | |
ymax= |
| = 2 to xmax= 6− |
| *2= 3 |
| | | | 2 | |
Pole max= x*y= 2*3=
6 [j
2]
11 cze 19:55
Eta:
Ot, to

przepisał i poszedł ( a miał być wdzięczny

)
11 cze 19:59
Mariusz: przepraszam ale nadal staram sie to zrozumiec, troche mi to zajmuje, nic mi nie da przepisanie

ale dziekuje bardzo za pomoc !
11 cze 20:16
Eta:
Ok
11 cze 20:18