SPR. Funkcja liniowa
Brzoza: Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie to co jest na stronie coś mi świta ale ja potrzebuję
tego dokładnie umieć inaczej zostanę

Potrzebuję na dzisiaj b. proszę o pomoc

1. Dana jest funkcja y = −3 + 6
a)wyznacz jej miejsce zerowe ;
b)naszkicuj wykres tej funkcji
c)wyznacz punkt przecięcia z osią ox <−−−− tutaj totalnie nie rozumiem o co chodzi

Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje :
d)wartości nieujemne?
e)wartość 2 ?
f)wartości mniejsze niż 2 ?
Proszę jeszcze o inne możliwości jakie tu mogą być.

2.Wyznacz,dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(2m+3)x−m+3 jest rosnąca ?
(proszę też o malejąca i stałą jeśli to możliwe)
4.Sprawdź, czy proste 4x + 6y − 7 = 0 i 1/3x(jedna trzecia x) + 1/2 (jedna druga y) +1 = 0 są
równoległe.
PROSZĘ O DOKŁADNE WYTŁUMACZENIE TEGO,
BARDZO PROSZĘ O POMOC
11 cze 19:31
krystek: funkcja ma postać y=−3x+6
miejsca zerowe to y=0 i liczysz x
y=0⇔−3x+6=0⇔x=2
szkicowac potrafisz − tabela i już
c)z osia ox to miejsce zerowe czyli (2,0)
d)y≥0⇔−3x+6≥0⇔x≤2
11 cze 19:40
Brzoza: Właśnie nie ogarniam tej tabelki

A w wyznaczaniu miejsca zerowego to za y mam podstawić 0 ok a z x co mam zrobić ?
y≥0⇔−3x+6≥0⇔x≤2 <−−−−−−− nie ogarniam ⇔ co to za znak i do czego służy i jak się zkapnąć w
którą strone ma iść [>] <−−−ten znak z zadania ale jak np. na spr. mi da wartości
niemniejsze albo większe
11 cze 19:54
krystek: A Ty umiesz ze szkoły podstawowej rozwiązywać nierówności
rozwiąż
2x>10 i drugą −2x≥10
11 cze 19:56
krystek:
xI 0I 2I
___________
yI6 I0I i kreśl
11 cze 19:58
Brzoza: 2x>10 ja bym zrobił tak

2x>10 / :2
x>5
−2x≥10 / +2
x≥12
I tak na pewno jest źle.
11 cze 20:00
Brzoza: xI 0I 2I
___________
yI6 I0I i kreśl
Nie rozumiem o co ci tu chodzi
11 cze 20:01
krystek: jak dodajesz byłoby −2x+2≥10+2
11 cze 20:02
Brzoza: A to 1 dobrze ?
−2x≥10 / 2
−x≥5
11 cze 20:04
Brzoza:
11 cze 20:14
krystek: Teraz za późno jest na płacz!
x≤−5
11 cze 20:21
Ania: ja tego nie kumam −_
11 cze 20:43
Brzoza: Płacz nie pomoże trza się wziąść do roboty próbuję to sobie opracować razem ze stroną ale to
bardzo powoli idzie

Dlatego proszę o dokładne wytłumaczenie co i jak trza zrobić
11 cze 20:48