suma wyrazów ciągu
hieronim: Ciąg geometryczny taki że:
a1 + a3 + a5 = 30 12
a2 + a4 + a6 = 91
Wyznacz ten ciąg.
11 cze 19:24
Basia:
| | 61 | |
a1 + a1*q2 + a1*q4 = |
| |
| | 2 | |
a
1*q + a
1*q
3 + a
1*q
5 = 91
a
1*q(1 + q
2 + q
4) = 91
| a1*q(1 + q2 + q4) | | 91 | |
| = |
| |
| a1(1 + q2 + q4) | | 612 | |
q = 91*
261 =
18261
ja tego liczyć
na pewno nie będę, ale oczywiście jest to wykonalne
dobrze przepisałeś liczby ?
11 cze 19:30
krystek: a+a*q2+aa*q4=30..
a1*q+a1*q3+a1*q5=91
____________
a1(1+q2+q4=30..
a1q(1+q2+q4)=91 podziel stronami
q=..
11 cze 19:34
hieronim: | | 1 | |
miało być 30 |
| ale zrozumiałem metodę także praca nie poszła na marne, q wyjdzie 3 i teraz |
| | 3 | |
trzeba chyba wyznaczyć wzór ciągu, jak ?
11 cze 19:40
krystek: oblicz a1 i wtedy an=a1*qn−1
11 cze 19:43
hieronim: a jak obliczyć to a1 ?
11 cze 19:47
krystek: Basia napisała Tobie− jak w układach równań
11 cze 19:48
Basia:
czytaj staranniej;
napisałam Ci
a1 = ......................
tylko zmień 612 na 913
11 cze 19:50
hieronim: ano widzę ale nie wiem skąd to się wzięło a chciałbym to zrozumieć.
11 cze 19:57
krystek: Popatrz uważnie na pierwsze równania a
1(1+q
2+q
4)=30..
11 cze 20:00
hieronim: ok rozumiem, niema to chyba znaczenia które równanie przekształcę co nie ?
11 cze 20:02
Basia:
nie ma; z drugiego
11 cze 20:11
hieronim: coś tu chyba nie gra bo a1 wychodzi 91303
11 cze 20:12
Basia:
nieprawda
| | 91 | | 91 | | 91 | | 1 | |
a1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3(1+32+34) | | 3(1+9+81) | | 3*91 | | 3 | |
11 cze 20:22
hieronim: ehh, moje błędy rachunkowe...dzieki za pomoc.
11 cze 20:45
asdf: Można pójść tym tropem, że S6 = 121,5?
11 cze 21:10
Maslanek: Ale i tak trzeba wyznaczyć a
1 albo q z innych.
11 cze 21:12