trygonometria
luis: Oblicz: sin (2x +5/4π), dla tg x = 2/3 X ∊ (π,3/2π)
Po kolei co robić bym prosił ; ))
11 cze 19:18
Basia:
sin(2x+
5π4) = sin(2x)*cos
5π4 + sin
5π4*cos(2x) =
2sinxcosx*cos(π+
π4) + sin(π+
π4)*[ cos
2x − sin
2x] =
2sinxcosx*(−cos
π4) + (−sin
π4)*[cos
2x − sin
2x] =
| | √2 | |
−√2*sinx*cosx − |
| *[ cos2x − sin2x ] |
| | 2 | |
sinx i cosx wylicz z układu równań
sin
2x + cos
2x = 1
11 cze 19:24
luis: ok, więc sin x = 2/3 cos x
a z tego wynika, że (2/3cos x)2 + cos2 x =1
4/9 cos2 x + cos 2x = 1
13/9 cos2 x =1
Co dalej ? :<
11 cze 19:58
luis: ooo już chyba mam, z powodu że w 3 cwiartce się znajduje to cos x = − 3/√13 tak ?
11 cze 20:11
luis: wyszło − 17√2/26 ?
Bardzo proszę, mógłby ktoś obliczyć bo nie wiem czy robię dobrze ;<
11 cze 20:21
Basia:
zgadza się; mam taki sam wynik
11 cze 20:28
luis: Dzięki piekne
11 cze 20:32